Η ωραία κοιμωμένη και τα Στερεότυπα

Η ωραία κοιμωμένη και τα στερεότυπα!

Οι περισσότεροι από εμάς, διαβάσαμε τα ίδια παραμύθια δεκάδες φορές! Η Σταχτοπούτα είναι μία ταλαιπωρημένη κοπέλα, από τη μητριά της, μέχρι που γνωρίζει τον πρίγκιπα, της φέρνει το χαμένο γοβάκι και την ερωτεύεται, οι ικανότητες της,  είναι όμορφη. Η ωραία κοιμωμένη είναι μία πανέμορφη κοπέλα η οποία έχει πέσει σε ένα βαθύ ύπνο, μόνο από την όψη της ο πρίγκιπάς την ερωτεύεται ενώ κοιμάται, οι ικανότητες της, είναι όμορφη, και σε όλες τις περιπτώσεις κλείνει και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα! Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα παραμύθια; Η γυναίκα σε αυτές τις ιστορίες είναι όμορφη, υπάκουη και απαθής, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες , έχει αφιερώσει όλη της ύπαρξη της στον πρίγκιπα της, ο οποίος είναι δυνατός, γενναίος και πλούσιος ακόμα και το τέρας καταλήγει, ένας πανέμορφος πρίγκιπας, έχει το παλάτι τους υπηρέτες και τα πάντα! Και ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα! Χωρίς καμία πρόκληση και καμία δυσκολία.

Αναρωτιέμαι τι προσδοκίες χτίζουν αυτά τα παραμύθια σε ένα κορίτσι (και σε ένα αγόρι θα εστιάσω όμως για τις γυναίκες) μεγαλώνοντας; Γνωρίζει κάποιον πιστεύει ότι είναι ο πρίγκιπας και πολύ γρήγορα, παραδίδει την καρδιά της, και λίγο αργότερα βλέπει τις προσδοκίες της να ματαιώνονται μια και μιλάμε για πραγματική ζωή πια, και κατηγορεί τον πρίγκιπα ότι μετατράπηκε σε βάτραχο, θωρεί ότι η αλλαγή οφείλεται στην εμφάνιση της και προσπαθεί να γίνει ακόμα πιο όμορφη,  να μοιάσει στην ιδεατή εμφάνιση του παραμυθιού ή του ινσταγκραμ τώρα πια, κάτι όμως που δεν είναι αληθινό. Όμως τι ικανότητες έχει αναπτύξει αυτή η γυναίκα; Έχει εντοπίσει τη δική της ομορφιά και την αξία της;  σε ποια σημεία της προσωπικότητας έχει εργαστεί; Εκείνη ΕΙΝΑΙ όλα αυτά που ζητά;  Ποια πραγματικά είναι; Τι της αρέσει και τι όχι; Μέσα σε όλα αυτά τα ιδεατά πρότυπα με ποιο τρόπο ένας άνθρωπος άνδρας η γυναίκα θα αποδεχτεί τη ρεαλιστική πραγματικότητα;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας τα συνδέσουμε!

Σύμφωνα με το βικιπαιδεία το παραμύθι κάνει χρήση συμβόλων, τα οποία με ποιητικό, λυρικό αλλά και αλληγορικό τρόπο εκφράζονται και αποδίδουν νόημα στις μεταφορές του.

Tα παραμύθια είναι συχνά μία αντανάκλαση της κουλτούρας και της κοσμοθεωρίας των ανθρώπων, τέτοιου τύπου ιστορίες απεικονίζουν την ιδέα ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες, και οι ρόλοι των φύλλων έχουν ισχυρή επιρροή στο πως βλέπουν τα παιδιά τον εαυτό τους μεγαλώνοντας.

Με αυτές τις ιστορίες ενισχύουμε ασυνείδητα,  την πεποίθηση ότι οι γυναίκες  δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, και να γίνουν οι ηρωίδες του εαυτού τους, καθορίζοντας οι ίδιες το μέλλον τους, αποδεχόμενες τον πραγματικό εαυτό τους,  αναπτύσσοντας τις ικανότητες και το δυναμικό τους και κάνοντας τα όνειρα τους πραγματικότητα,  ενισχύεται η ιδέα ότι λόγω της ομορφιάς τους κάποιος άλλος θα τις φροντίσει. Από την άλλη βέβαια επιβραβεύουν τους άνδρες που είναι ανταγωνιστικοί και επιθετικοί κ τα έχουν όλα, αναρωτιέμαι τι βάρος και άγχος μπορεί να προκαλούν όλες αυτές οι προσδοκίες, από τους ανθρώπους;  Και βέβαια μετά έρχεται η ζωή η οποία φέρνει με τις προκλήσεις της, και τη ματαίωση των παραπάνω προσδοκιών.

Oι παραπάνω ιστορίες ωθούν τις γυναίκες να εστιάσουν στην εξωτερική τους εμφάνιση, και σε κάποιες περιπτώσεις να παραδώσουν εν λευκώ τη διαχείριση των οικονομικών στους συντρόφους τους μια και έχει περάσει η πεποίθηση ότι ένας άνδρας είναι πιο ικανός επιχειρηματικά και οικονομικά.

Που οδηγούν όλα αυτά τα στερεότυπα;

Η Kim Kiyiosaki Αμερικανίδα συγγραφέας και επενδύτρια αναφέρει τα εξής  στοχεία στο βιβλίο της:(Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στις ΗΠΑ)

-Το 47% των γυναικών είναι ανύπαντρες, χήρες ή διαζευγμένες

-Το 50% των γάμων οδηγεί σε διαζύγιο

-Το βιοτικό επίπεδο της ζωής μία γυναίκας μετά το διαζύγιο πέφτει κατά73%

-Από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που ζουν στην φτώχια 3  στους 4 είναι γυναίκες.

Τα καλά νέα είναι, ότι τέτοιου είδους στερεότυπα αρχίζουν να εκλείπουν πια, από την κοινωνία και ακόμα και αν κάποιος έχει ένα παρόμοιο μοτίβο σκέψης το οποίο θα χαρακτήριζε  μη λειτουργικό για εκείνον μπορεί να αλλάξει, αν βέβαια το θελήσει και είναι διατεθειμένος να βάλει τη δουλειά που χρειάζεται και τότε θα αρχίσουν να αλλάζουν οι πράξεις συνεπώς και τα αποτελέσματα του.

Είναι απαραίτητο πια η σύγχρονη γυναίκα να πάρει τη ζωή στα χέρια της, και να αναπτύξει τις ικανότητες και τις δεξιότητες που θεωρεί εκείνη ότι χρειάζεται να ενισχύσει, διότι μπορεί.

Να εντοπίσει το όραμα της και να δουλέψει για αυτό, να μάθει να αποδέχεται τον εαυτό της και να πιστεύει σε εκείνον,  να μάθει να διαχειρίζεται τα οικονομικά της και να τα ενισχύει, να ενισχύσει τις επικοινωνιακές της δεξιότητες στον τομέα που επιθυμεί να πάει, αν αυτός είναι επιχειρηματικός να μάθει τη γλώσσα του επιχειρείν, αν είναι επενδυτικός τη γλώσσα των επενδύσεων, να αποκτήσει ένα ουσιαστικό και υποστηρικτικό περίγυρο στον οποίο θα είναι καλά.  Πνευματική και συναισθηματική ισορροπία, να μάθει να επικοινωνεί ειλικρινά και χωρίς φόβο, και όποιες άλλες δεξιότητες θελήσει εκείνη να αναπτύξει στην πορεία της εξέλιξης της. Με δύο λόγια να φτιάξει τον κύκλο της ζωής που επιθυμεί εκείνη για τον εαυτό της.

Θα χαρώ να είμαι αυτή που θα σε υποστηρίξει στην πορεία του στόχου σου.

 

Πωλίνα Πατεράκη

Modern Woman Coach

Personal Development &Executive Coach

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
περισσότερα

Διαβάστε ακόμα

Φοβάσαι όντως; Η συνήθεια του φόβου!

Φοβάσαι όντως η συνήθισες να φοβάσαι; Πως θα περιέγραφες το συναίσθημα του φόβου;; ξεκινά σαν ένα μικρό τρέμουλο, μία εσωτερική αναταραχή, που μετατρέπεται σε ένταση, και γίνεται άγχος όσο κατευθύνεσαι προς το μέρος, που θεωρείς ότι προέρχεται η απειλή, τo

Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου!

  Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου! Πριν κάποιο διάστημα είδα μία διαφήμιση, της οποίας η λεζάντα έγραφε, γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, σε ένα χώρο αισθητικής. Και σίγουρα, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για μία πρώτη καλή εντύπωση,

Η ωραία κοιμωμένη και τα Στερεότυπα

Η ωραία κοιμωμένη και τα στερεότυπα! Οι περισσότεροι από εμάς, διαβάσαμε τα ίδια παραμύθια δεκάδες φορές! Η Σταχτοπούτα είναι μία ταλαιπωρημένη κοπέλα, από τη μητριά της, μέχρι που γνωρίζει τον πρίγκιπα, της φέρνει το χαμένο γοβάκι και την ερωτεύεται, οι

Τα οφέλη της Αυτοεπίγνωσης

Tα οφέλη της Αυτοεπίγνωσης   Ηράκλειτος, Σοφοκλής, Καζαντζάκης, Λαό Τσε, Φρήντριχ Νίτσε, Καρλ Γιούνγκ, Σίρλει Μακ Λέιν, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ζίγκουμντ Φρόιντ, Μάνος Χατζιδάκις, Τόμας Τζέφερσον, Μπρους Λη, Τζον Λένον κ.α.. Φιλόσοφοι, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Συνθέτες, Ηθοποιοί, Δάσκαλοι πολεμικών τεχνών, Πολιτικοί, προσωπικότητες,

Scroll to Top