Οι επιπτώσεις της αγενούς συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις.

 

-Σαρκασμός -Υποτιμητικά Σχόλια –Ψέματα -Αγενείς διακοπές πριν ολοκληρώσει κάποιος αυτό που έχει να πει -Εχθρότητα -Φωνές –Γκρίνια –Κουτσομπολιό –Υποτίμηση –Επίκριση κ.α.

Είναι κάποιες από τις συμπεριφορές που βλέπουμε σε εργασιακά περιβάλλοντα οι οποίες, έχουν  πλήθος αρνητικών επιπτώσεων με σημαντικότερη, για τον οργανισμό την μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων αλλά και την ικανότητα τους στη λήψη αποφάσεων, όμως οι επιπτώσεις μπορεί να επεκταθούν στους εργαζομένους, επηρεάζοντας την ψυχική και πνευματική σου υγεία.

Συνεπώς θα επηρεαστεί και η σχέση των εργαζομένων με τους πελάτες.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια η αγένεια μπορεί να εντοπιστεί σε ένα η δύο άτομα μέσα στον οργανισμό και να εξαπλωθεί σαν επιδημία σε ολόκληρο τον οργανισμό.  Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της έρευνας Shannon Taylor , σε μεγάλους οργανισμούς η αγένεια μπορεί να εντοπιστεί και να απομονωθεί από τους διευθυντές.  Στις μικρές επιχειρήσεις όμως λειτουργεί καταστροφικά μια και επεκτείνεται ταχύτατα.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στις Η.Π.Α. η αγενής συμπεριφορά προκαλεί:

-Πτώση στην απόδοση των εργαζομένων

-Μείωση στη δέσμευση τους στην εταιρεία

-Οι εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους

-Δεν αφοσιώνονται στης εργασία τους

-Είναι λιγότερο εξυπηρετικοί με τους πελάτες

-Αλλά  και λιγότερο  δημιουργικοί.

 

Σύμφωνα  με τη μελέτη του Αμερικάνικου Ψυχολογικού Οργανισμού APA ByeNet

Η αγένεια, μέσα στην επιχείρηση, εξαπλώνεται με την ταχύτητα ενός ιού, μια και εκείνος που λαμβάνει την αγενή συμπεριφορά είναι εκείνος που μετά θα τη μεταδώσει.

Πηγή Ηco

 

 

Τι μπορείς να κάνεις;

Ειδικά αν είσαι επικεφαλής:

1)Αρχικά βεβαιώσου, ότι δεν είσαι και ο ίδιος αγενής και αν το εντοπίσεις τις παραπάνω συμπεριφορές στις δράσεις σου,  ξεκίνα να  επαναπροσδιορίζεσαι.

2) Ξεκίνα να καλλιεργείς μία κουλτούρα, ηθικών αξιών, σεβασμού, ευγνωμοσύνης και εκτίμησης στον επαγγελματικό σου περίγυρο ή στην επιχείρηση σου.

3) Ξεκίνα να ενισχύεις την κουλτούρα αυτή είτε με Coaching είτε με όποια μέθοδο σου ταιριάζει.

 

Πωλίνα Πατεράκη

Personal Development & Executive Coach

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
περισσότερα

Διαβάστε ακόμα

Φοβάσαι όντως; Η συνήθεια του φόβου!

Φοβάσαι όντως η συνήθισες να φοβάσαι; Πως θα περιέγραφες το συναίσθημα του φόβου;; ξεκινά σαν ένα μικρό τρέμουλο, μία εσωτερική αναταραχή, που μετατρέπεται σε ένταση, και γίνεται άγχος όσο κατευθύνεσαι προς το μέρος, που θεωρείς ότι προέρχεται η απειλή, τo

Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου!

  Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου! Πριν κάποιο διάστημα είδα μία διαφήμιση, της οποίας η λεζάντα έγραφε, γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, σε ένα χώρο αισθητικής. Και σίγουρα, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για μία πρώτη καλή εντύπωση,

Η ωραία κοιμωμένη και τα Στερεότυπα

Η ωραία κοιμωμένη και τα στερεότυπα! Οι περισσότεροι από εμάς, διαβάσαμε τα ίδια παραμύθια δεκάδες φορές! Η Σταχτοπούτα είναι μία ταλαιπωρημένη κοπέλα, από τη μητριά της, μέχρι που γνωρίζει τον πρίγκιπα, της φέρνει το χαμένο γοβάκι και την ερωτεύεται, οι

Τα οφέλη της Αυτοεπίγνωσης

Tα οφέλη της Αυτοεπίγνωσης   Ηράκλειτος, Σοφοκλής, Καζαντζάκης, Λαό Τσε, Φρήντριχ Νίτσε, Καρλ Γιούνγκ, Σίρλει Μακ Λέιν, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ζίγκουμντ Φρόιντ, Μάνος Χατζιδάκις, Τόμας Τζέφερσον, Μπρους Λη, Τζον Λένον κ.α.. Φιλόσοφοι, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Συνθέτες, Ηθοποιοί, Δάσκαλοι πολεμικών τεχνών, Πολιτικοί, προσωπικότητες,

Scroll to Top